Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 - 17:46

Facebook     Twitter     YouTube     RSS

Τυρός Αρκαδίας - Nέα & Ειδήσεις από τον Τυρό και τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας


Ο Τυρός  διατηρεί αδιάλειπτα  μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων  μέχρι τις ημέρες μας από την εποχή του Παυσανία του Στράβωνα και του Στέφανου Βυζάντιου των αρχαίων αυτών περιηγητών που τον αναφέρουν ως κόμη – λιμάνι  ως την εποχή του Εβιγλιά Τσελεμπί του Τούρκου περιηγητή  που πέρασε τον 17 αιώνα ο Τυρός δεν έχασε ποτέ την ναυτική του ταυτότητα.

 

Η αρχαία κόμη του Τυρού με τον οχυρωμένο οικισμό στην θέση Κάστρο βοηθούσε στην εποπτεία του αρχαίου λιμένα που βρισκόταν 500 μ. ενδότερα από τη σημερινή, στη θέση Καραβοστάσι στο δρόμο που οδηγεί στους Μύλους.

 

Mέχρι πριν μερικές δεκαετίες υπήρχαν στη θέση τα ίχνη  καβοδεσίας- δέστρες για τα πλοία η θέση μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η τότε επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν 2-3 μ. ψηλότερα από την σημερινή.

Επίσης στην είσοδο της παραλίας της Λυγαριάς κάτω από τους τρεις Μύλους η καθίζηση του εδάφους  φαίνεται πως κατάστρεψε την νοτιοανατολική περιοχή του οχυρωματικού οικισμού-κάστρου και οι τεράστιοι λίθοι που βρίσκονται στον βυθό σήμερα προς νότια δείχνουν ίσως πως και εκεί υπήρχε περιοχή καβοδεσίας των πλοίων.

 

Ο Τυρός μαζί με τα αρχαία Κύφαντα – Κυπαρίσσι  Λακωνίας την αρχαία κόμη των Πρασιών και τις Βοιές-Νεάπολη Λακωνίας  ήταν τα επίνοια της Σπαρτιάτικής ενδοχώρας και η έξοδο τους προς το αρχαίο λιμάνι των Αλιέων στο σημερινό Πόρτο Χέλι και βέβαια στο Αιγαίο και τη Αν.Μεσόγειο.

 

Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την ιδιαίτερη σχέση που είχε η αρχαία κόμη του Τυρού της Λακωνικής όπως αναφέρετε με την πόλη της Τύρου στην αρχαία Φοινίκη του σημερινού Λιβάνου.


Οι αρχαίοι Φοίνικες ασχολούνταν με το εμπόριο της ξυλείας της βελανιδιάς αφού η περιοχή φημιζόταν για τα δάση της με αντάλλαγμα την  πολύτιμη Πορφύρα. 

 

Η πορφύρα είναι χρωστική ουσία που παράγεται με την επεξεργασία του οστράκου Haustellum brandaris και η οποία δίνει ανεξίτηλο βαθυκόκκινο χρώμα.

Ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη λόγω της δυσκολίας παρασκευής και της σπανιότητας των οστράκων από τα οποία παράγεται, οπότε η χρήση ενδυμάτων βαμμένων με πορφύρα ήταν από την κλασσική αρχαιότητα ένδειξη πλούτου και εξουσίας.

 

Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι Φοίνικες που είχαν επεκταθεί σε όλη την Μεσόγειο έχτισαν αυτό το αρχαίο λιμάνι για την εξυπηρέτηση των εμπορικών τους συναλλαγών .

   

Σε έρευνες  στην αρχαία πόλη  της Τύρου στο Λίβανο αναφέρεται πως βρέθηκε επιγραφή στα αρχαία Ελληνικά που βεβαιώνει την σχέση των δύο πόλεων της Τύρου και του Τυρού της Λακωνικής.   

 

 

PLOIA

 

 

Από τα βυζαντινά χρόνια ως τα χρόνια της επανάστασης του γένους οι Τυριώτες Τσάκωνες είναι γνωστοί για την ναυτική τους τέχνη αφού υπηρέτησαν με ζήλο σε πλοία βυζαντινών Αυτοκρατόρων  αλλά και σε πλοία των μεγάλων καπεταναίων  των  γειτονικών Σπετσών και της Ύδρας, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρχεία πριν το 1900 που να μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα για τα δικά τους πλοία αν και σίγουρα υπήρχαν σίγουρα όμως ήταν σε πολλά από αυτά χρηματοδότες. 

Ο Μεγάλος Υδραίος ναύαρχος Μιαούλης έλεγε πως "τον Τσάκωνα μαθέ μηδέ τρικυμία  τον ορίζει μηδέ Τούρκου το σπαθί"  

 

Μετά την επανάσταση  πολλοί Τυριώτες ασχολήθηκαν με όλους τους κλάδους του ναυτικών επαγγελμάτων αλλά και με το θαλασσινό εμπόριο μεταφέροντας τα προϊόντα της Τσακωνιάς και όχι μόνο σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, το απόγειο της ναυτικής δύναμης του Τυρού ήταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οπότε άνοιξε ο δρόμος προς τα μεγάλα αστικά κέντρα  και η μεταφορά αγαθών και ανθρώπων σταμάτησε να γίνεται μέσω θαλάσσης.

 

Τα περισσότερα  εμπορικά και  αλιευτικά καΐκια των Τυριωτών  καπεταναίων  παραγγέλνονταν στα καρνάγια των Σπετσών της Κοιλάδας και της Σύρου.

 

Πολλοί ήταν και αυτοί που ασχολήθηκαν με όλους τους τύπους της αλιείας  και τροφοδότησαν την περιοχή με αλιεύματα , γνωστός ψαρότοπος ο Τυρός έβγαλε μεγάλους τεχνίτες στην αλιεία που με τα όμορφα σκαριά τους  δεν έμειναν στα στενά όρια της περιοχής αλλά γύρισαν όλο το Μυρτώο πέλαγος και της ακτές της Αν. Πελοποννήσου ως τα Κύθηρα.

 

Ο Τυρός τροφοδοτεί ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια την εμπορική μας ναυτιλία την πρώτη ναυτιλία παγκοσμίως με ικανά στελέχη όλων των ειδικοτήτων για την λειτουργία ενός πλοίου τις δεκαετίες του 60΄ - 70' - 80' ο Τυρός έφτασε να έχει περί τους 400-500 ενεργούς ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων.

 

Και στο Πολεμικό μας ναυτικό η παρουσία των Τυριωτών είναι μεγάλη οι νέοι του Τυρού κατά πλειοψηφία υπηρέτησαν  τις τάξεις του ΠΝ στα  πλοία του στόλου ως έφεδροι αλλά και αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν σταδιοδρομία ως υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του στόλου φτάνοντας  σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του Π.Ν από τους Βαλκανικούς πολέμους ως και σήμερα.

 

Ο Τυρός με την Νεάπολη Λακωνίας θεωρούνται από τους γνώστες  δύο από τις ναυτομάνες της Αν. Πελοποννήσου.


         "   ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΉΣ ΚΡΑΤΟΣ   "

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 19:18
Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter!

Τελευταίες Αναρτήσεις

 

apagio tampela

 

 

 e6647afa89a421b365fca0db25df5d88 XL

 

 

 

ahoranamou

 

 

 

 

 


petra club

ts

 

 

 apelontiritas

 

 

ΔΗΩ1

 

 banner good 70 x 400

 

 

 KARN

 

kakoyri lena

 

Επισκέψεις

Συνεργάτες

  22908541 2157345384290874 1295115643 o       

marneris

Τα του Δήμου

 

 diavgeia      notiakynouria