Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 - 17:46

Facebook     Twitter     YouTube     RSS

Τυρός Αρκαδίας - Nέα & Ειδήσεις από τον Τυρό και τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας


115

Ο Τυρός κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους υπήρξε λιμένας - κόμη της αρχαίας περιοχής της Κυνουρίας και έξοδος της Λακωνικής ενδοχώρας - Σπάρτης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Ο αρχαίος περιηγήτης Παυσανίας τον ανεφέρει ώς '' κόμη μετά λιμένος αλιέων  ''

 

 

kastrotyrou 13

 

Ο αρχαίος οικισμός του Τυρού βρισκόταν στον λόφο που βρίσκονται τα λείψανα του '' Κάστρου της Λυγαριάς '' και περιμετρικά στους πρόποδες του, στην ίδια θέση βρισκόταν και ο αρχαίος λιμένας στον οποίο βρίσκουμε ίχνη καβοδεσίας πλοίων τα οποία εκτίνονται μέχρι την παραλία της Λυγαριάς βυθισμένα στην θάλασσα ίσως από μεγάλο σεισμό, ίχνη καθίζησης του εδάφους που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα βλέπουμε κάτω από τους τρείς ανεμόμυλους του Τυρού.

 

Η περιοχή του Τυρού διατηρούσε στενές σχέσεις με την ενδοχώρα του σημερινού οροπεδίου της Παλαιόχωρας όπου βρίσκουμε διάσπαρτα ερείπια οικισμών και του κάστρου του Οριώντα ερείπια το οποίο ήταν σημαντικό για την φύλαξη των αρχαίων οδών προς τις Αργολικές και Τεγεατικές πεδιάδες , υπαρχη ακόμη το αρχαίο μονοπάτι στην περιοχή Πρέγασος όπου ένωνε τον οικισμό του Τυρού με το οροπέδιο.

 

Πολλόι πιστεύουν πως ο αρχαίος Τυρός αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Φοίνικες οι οποίοι κυριαρχούσαν στο θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου.

 

Ο Στέφανος Βυζάντιος λέει '' Τύρος νήσος εν Φοινίκη από Τύρον του Φοίνικος έστι και Τύρος της Λακωνικής ''

 

Η ανακάλυψη του αρχαίου ιερού του Απόλλωνα Τυρίτα από τον καθηγητή Ρωμαίο στην κορυφή του Προφήτη Ηλία νότια του σημερινού Τυρού τοποθετούν με βεβαιότητα εδώ την αρχαία κόμη.

 

Στην θέση Ελληνικό Τυρού (Τσέρφο)  βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου οχυρού - φυλακίου το οπόιο χρησιμοποιούνταν από τους Σπαρτιάτες για την φύλαξη των τότε συνόρων με τους Αργείους αφού η περιοχή ήταν σε συνεχή διεκδίκηση από τους Αργείους.

 

Η περιοχή της σημερινής Κυνουρίας και ειδικότερα της νότιας βρισκόταν περισσότερο υπό την επιρροή των Λακαιδεμόνιων παρά τις προσπάθειες των Αργείων για την κατάκτηση αυτής.

 

Οι σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κυνουρίας ήταν στη βόρεια Κυνουρία η Θυρέα και η Ανθήνη και στη νότια Κυνουρία οι Πρασιές, ο Τυρός, η Πολίχνη, η Γλυπία και το Μάριο.

 

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 17:55
Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter!

Τελευταίες Αναρτήσεις

 

apagio tampela

 

 

 e6647afa89a421b365fca0db25df5d88 XL

 

 

 

ahoranamou

 

 

 

 

 


petra club

ts

 

 

 apelontiritas

 

 

ΔΗΩ1

 

 banner good 70 x 400

 

 

 KARN

 

kakoyri lena

 

Επισκέψεις

Συνεργάτες

  22908541 2157345384290874 1295115643 o       

marneris

Τα του Δήμου

 

 diavgeia      notiakynouria