Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 - 17:46

Facebook     Twitter     YouTube     RSS

Τυρός Αρκαδίας - Nέα & Ειδήσεις από τον Τυρό και τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας


Κάθε Σεπτέμβριο στον Τυρό γίνεται η γιορτή της θάλασσας των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν-εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκόντας το ναυτικό επάγγελμα.

Ο Τυρός  διατηρεί αδιάλειπτα  μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων  μέχρι τις ημέρες μας από την εποχή του Παυσανία του Στράβωνα και του Στέφανου Βυζάντιου των αρχαίων αυτών περιηγητών που τον αναφέρουν ως κόμη – λιμάνι  ως την εποχή του Εβιγλιά Τσελεμπί του Τούρκου περιηγητή  που πέρασε τον 17 αιώνα ο Τυρός δεν έχασε ποτέ την ναυτική του ταυτότητα.

Από τα βυζαντινά χρόνια ως τα χρόνια της επανάστασης του γένους οι Τυριώτες Τσάκωνες είναι γνωστοί για την ναυτική τους τέχνη αφού υπηρέτησαν με ζήλο σε πλοία βυζαντινών Αυτοκρατόρων  αλλά και σε πλοία των μεγάλων καπεταναίων  των  γειτονικών Σπετσών και της Ύδρας, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρχεία πριν το 1900 που να μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα για τα δικά τους πλοία αν και σίγουρα υπήρχαν σίγουρα όμως ήταν σε πολλά από αυτά χρηματοδότες.

Ο Μεγάλος Υδραίος ναύαρχος Μιαούλης έλεγε πως "τον Τσάκωνα μαθέ μηδέ τρικυμία  τον ορίζει μηδέ Τούρκου το σπαθί"

Μετά την επανάσταση  πολλοί Τυριώτες ασχολήθηκαν με όλους τους κλάδους του ναυτικών επαγγελμάτων αλλά και με το θαλασσινό εμπόριο μεταφέροντας τα προϊόντα της Τσακωνιάς και όχι μόνο σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, το απόγειο της ναυτικής δύναμης του Τυρού ήταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οπότε άνοιξε ο δρόμος προς τα μεγάλα αστικά κέντρα  και η μεταφορά αγαθών και ανθρώπων σταμάτησε να γίνεται μέσω θαλάσσης.

Τα περισσότερα  εμπορικά και  αλιευτικά καΐκια των Τυριωτών  καπεταναίων  παραγγέλνονταν στα καρνάγια των Σπετσών της Κοιλάδας και της Σύρου

Πολλοί ήταν και αυτοί που ασχολήθηκαν με όλους τους τύπους της αλιείας  και τροφοδότησαν την περιοχή με αλιεύματα , γνωστός ψαρότοπος ο Τυρός έβγαλε μεγάλους τεχνίτες στην αλιεία που με τα όμορφα σκαριά τους  δεν έμειναν στα στενά όρια της περιοχής αλλά γύρισαν όλο το Μυρτώο πέλαγος και της ακτές της Αν. Πελοποννήσου ως τα Κύθηρα.

Ο Τυρός τροφοδοτεί ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια την εμπορική μας ναυτιλία την πρώτη ναυτιλία παγκοσμίως με ικανά στελέχη όλων των ειδικοτήτων για την λειτουργία ενός πλοίου τις δεκαετίες του 60΄ - 70' - 80' ο Τυρός έφτασε να έχει περί τους 400-500 ενεργούς ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων .
Και στο Πολεμικό μας ναυτικό η παρουσία των Τυριωτών είναι μεγάλη οι νέοι του Τυρού κατά πλειοψηφία υπηρέτησαν  τις τάξεις του ΠΝ στα  πλοία του στόλου ως έφεδροι αλλά και αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν σταδιοδρομία ως υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του στόλου φτάνοντας  σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του Π.Ν από τους Βαλκανικούς πολέμους ως και σήμερα.

Ο Τυρός με την Νεάπολη Λακωνίας την Κοιλάδα Αργολίδος και τις Σπέτσες θεωρούνται από τους γνώστες οι ναυτομάνες της Αν. Πελοποννήσου.

Εδώ σας κάνουμε γνωστό πως ο Δήμος Τυρού ο Εμπορικός Σύλλογος Τυρού και ο Αλιευτικός Σύλλογος Τυρού πήραν την πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός μνημείου στο χώρο του λιμένα Τυρού προς τιμή όλων αυτών των ανθρώπων που υπηρέτησαν την Ελληνική ναυτιλία  σε όλους τους κλάδους  ορμώντας από τον τόπο αυτό αλλά και για αυτούς που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις θάλασσες του κόσμου.

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 21:50
Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter!

Τελευταίες Αναρτήσεις

 

apagio tampela

 

 

 e6647afa89a421b365fca0db25df5d88 XL

 

 

 

ahoranamou

 

 

 

 

 


petra club

ts

 

 

 apelontiritas

 

 

ΔΗΩ1

 

 banner good 70 x 400

 

 

 KARN

 

kakoyri lena

 

Επισκέψεις

Συνεργάτες

  22908541 2157345384290874 1295115643 o       

marneris

Τα του Δήμου

 

 diavgeia      notiakynouria