Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 - 17:46

Facebook     Twitter     YouTube     RSS

Τυρός Αρκαδίας - Nέα & Ειδήσεις από τον Τυρό και τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας


 

 tyros apopsis 5

 

O Τυρός είναι ένα παραθαλάσσιο κεφαλοχώρι 1779 μόνιμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας  Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.

 

Είναι κομμάτι της Ιστορικής Τσακωνιάς όπου ακόμη και τώρα ομιλείται απο τους ντόπιους η Τσακώνικη διάλεκτος (αρχαία Δωρική).

 

Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ανατολικής Πελοποννήσου και οι κάτοικοί του Τυρού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση.

 

Κάθε σπίτι ένας ναυτικός ένας ψαράς , τα εμπορικά καΐκια του Τυρού  το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.

 

Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι προτιμούν για διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χ.λ.μ. ακτογραμμής της Δημοτικής Ενότητας Τυρού.

 

Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά  καταστήματα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ για όλα τα γούστα.

 

Η παραλίακή οδός της κωμόπολης μήκους 2 χ.λ.μ. είναι εντυπωσιακή και μοναδική εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. 

 

Ο Τυρός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται απο την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 450μ. τα οποία είναι υπώρειες του Πάρνωνα.

 

Αποτελέιται από τρείς οικισμούς την Παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Δημοτικής Ενότητας.

 

Η Παραλία Τυρού αναπτύχθηκε μετά το 1920 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίος οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής, κατά μήκος της παραλίας υπήρχαν αποθήκες και χώροι επισκεύης και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια).

 

Tα Σαπουνακαίϊκα τα αποία είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε ύψος 40μ.

 

Τον Άνω Τυρό ο οποίος είναι χτισμένος από ύψος 100μ ώς και 300μ. όλοι οι οικισμοί του Τυρού είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί.

 

Ο Τυρός ήταν έδρα του πρώην Δήμου Τυρού και τωρινή έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας είναι το δεύτερο σε μέγεθος δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου μετά το δημοτικό διαμέρισμα Λεωνιδίου το οποίο είναι και έδρα του Δήμου. 

 

Απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. απο το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες.

   

Κατά την απογραφή του 2011 ο Τυρός και τα Σαπουνακαίϊκα είχαν 1.779 κατοίκους οι δύο αυτοί οικισμοί βρίσκονται σε ενιαίο οικιστικό σύνολο και αποτελούν την γνωστή κωμόπολη του Τυρού.

 

Στην δημοτική ενότητα Τυρού ανήκει και το Τ.Δ. Πέρα Μελάνων με 337 κατοίκους.

 

Όλη η δημοτική ενότητα έχει 2.116 κατοίκους.     

 

Η έκταση της δημοτικής ενότητας Τυρού είναι 88.600 στρέμματα.    

 

Ο Τυρός έχει επίσης πολλούς μετανάστες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, οι οποίοι κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για διακοπές.    

 

Στον Τυρό κάθε Πάσχα θα δείτε μερικά από τα πιο ωραία πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας όπως την περιφορά των επιταφίων στην παραλιακή οδό, με τη συνοδεία των καϊκιών του αλιευτικού στόλου,  το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα στο λιμάνι του Τυρού το λεγόμενο μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές που το συνοδεύουν με δυναμίτες και φαντασμαγορικά βεγγαλικά.      

 

Χιλιάδες κεριά που ρίχνουν τα μικρά παιδιά μέσα στη θάλασσα συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.  

 

Φανταστικό Τσακωνικό γλέντι γίνεται την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης  με την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην τσακωνική διάλεκτο.

   

Στην Δημοτική Ενότητα Τυρού δραστηριοποιούνται τα εξής σωματεία,

 

ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός σύλλογος  Απόλλων,

ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός σύλλογος  Απόλλων,

ο Πολιτιστικός σύλλογος Πέρα Μελάνων,

ο Αλιευτικός σύλλογος Τυρού

ο Σύλλογος Τσακώνων Περιπατητών Τυρού

ο Γ.Σ Τυρού

ο Σύλλογος Παιδική Χορωδία Τυρού
 

Ο Ταχυδρομικός Κώδικας είναι 220 29.  

Ο τηλεφωνικός υπεραστικός κωδικός είναι 2757.

 

Στο οροπέδιο Παλαιόχωρα του Τυρού, σε υψόμετρο 690μ. βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Δέρσιος γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο τα τελευταία χρόνια εξερευνάται από ξένους και Έλληνες σπηλαιολόγους.

 

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 20:11
Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter!

Τελευταίες Αναρτήσεις

 

apagio tampela

 

 

 e6647afa89a421b365fca0db25df5d88 XL

 

 

 

ahoranamou

 

 

 

 

 


petra club

ts

 

 

 apelontiritas

 

 

ΔΗΩ1

 

 banner good 70 x 400

 

 

 KARN

 

kakoyri lena

 

Επισκέψεις

Συνεργάτες

  22908541 2157345384290874 1295115643 o       

marneris

Τα του Δήμου

 

 diavgeia      notiakynouria